söndag 8 mars 2009

Moldavien - Nelly Ciobanu - Hora din Moldova

Moldavien kanske inte är känd för sin musikexport (förutom Dragostea din tei förstås), men i ESC-sammanhang har de i alla fall geografiska konkurrensfördelar, insprängt mellan öst och väst.

"Hora din Moldova", Moldaviens dans, har minst sagt stöd från hemmapubliken. Låten fick maxpoäng av alla jurygrupper och 61% av alla telefonröster (trots 20 bidrag).

Jag gillar showen, spexig inledning och sen lite basic moldavisk dans (vad annars?). Kanske lite lågbudget, men i alla fall äkta och hjärtligt. Nelly Ciobanu har en rejäl pipa och verkar inte missa en enda ton.

Det låter lite som om Sverige skulle skicka klezmerbandet Den flygande bokrullen till ESC. Och det är bra. Jag tror att Europa är redo för klezmerschlauger och att det här bidraget flyger raka vägen till finalen och en hög placering. Speciellt om de lyckas knipa en plats mellan ett par av årets kisspauser till dussinballader.

2 kommentarer:

  1. Anders! Sådan kulturlöshet! Dragustea din tei kommer inte från Moldavien, utan från Rumänien. Det här är pinsamt för dig...

    /Emma, som kan texten utantill och har arrat dragustea din tei för trestämmig a capella-sång

    SvaraRadera
  2. årets bästa schlager. men vilken bakvänd jämförelse med flygande bokrullen som ju är likbleka kopior av band från den här regionen.

    SvaraRadera