torsdag 5 mars 2009

Georgien - second opinion

Jag håller med Anders om att låten inte är helt fruktansvärd, den har något odefinierbart. En "kvalitet". Men bara en, tyvärr. Och den förblir odefinierbar låten igenom. Delar av framträdandet är dessutom helt obegripligt. Typ som Stefanes rap. Eller varför Stefane överhuvudtaget är där. Som en tjejtrio tror jag den här låten hade gjort sig bättre.

Jag tänkte istället säga ett par ord om varför Georgien överhuvudtaget ställer upp i Eurovision i år. Som bekant låg landet så sent som förra året i krig med Ryssland, och länge planerade Georgien att inte deltaga. Men så ställde de upp i Junior Eurovision på Cypern i slutet av 2008, och vann. Men inte nog med det, de fick också 12 poäng från Ryssland.

Georgien felt the love och bestämde sig för att skicka ett bidrag till Moskva. Vi får väl anta att Moskva inte känner kärleken tillbaka med tanke på vilket bidrag som sänds.

Nåväl, jag vill ta tillfället i akt att nämna det bidrag som vann JESC åt Georgien. JESC är ju en ganska skum tilldragelse, med begränsat intresse dessutom. Tävlingen dominerades 2008 av de i vuxensammanhang lilleputtiga ESC-nationerna Armenien, Vitryssland, Bulgarien, Cypern, Makedonien, Georgien, Litauen, Malta, Rumänien och Ukraina. Bara en mindre grupp länder lyckosamma i den äldre tävlingen också deltog också i barnvarianten, nämligen Belgien, Grekland, Nederländerna, Ryssland och Serbien.

Icke desto mindre är vinnarlåten riktigt häftig. Den börjar som en Hits for Kids-låt i hardcore techno-version, för att i slutet smudda vid klassisk musik som brygga till ett etno-crescendo. Underbart! Varför kunde inte, bortsett från åldersgränserna, Georgien skicka den här istället för Disco-Borat?

(se video-versionen för en mer tillrättalagd sånginsats)

Till sist vill jag publicera några rättelser från Anders inlägg:
- 3G är ingen mobiloperatör, utan står för tredje generationens mobiltelefoni.
- Verka Serduchka ställde upp i ESC 2007, inte förra året (vi räknar nu år 2009 anno domino)
- Det heter "medieuppmärksamhet", samtliga sammansättningar med någon variant av "medium" som förled blir "medie". Jämför "Akvarium" som böjs på samma sätt. Ingen skulle prata om en "akvariafisk".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar