måndag 9 mars 2009

Estland - Urban Symphony - Rändajad

Inför det här året funderade esterna på att inte ställa upp alls i ESC. Formellt med hänvisning till Rysslands krig med Georgien, men kanske också med anledning av att Estland faktiskt aldrig tagit sig vidare från semifinalen, sedan dessa infördes 2004. Speciellt med tanke på förra årets lågvattenmärke med Kreisiraadios "Leto Svet", är det inte svårt att förstå dem. Det är varken lett eller balt att vara est, som ordstävet lyder.

Nå, en omröstning gav i varje fall svaret att Estland visst skulle ställa upp, varpå TV-bolaget ERR snällt gjorde som ombedda. Dock slopades deras nationella festival-koncept Eurolaul för det nya Eesti Laul. Exakt vad skillnaderna bestod i överlåter jag till någon annan (Anders?) att undersöka.

För att göra en lång historia kort: Estlands representanter i Moskva blir grupp "Urban Symphone" som medelst stråkar, basgångar och sång ska framför "Rändajad".

Konceptet bådar vid första anblick. En ljus och vän stämma mot en mörk musikalisk stråk-bakgrund, som tillsammans med trevliga (digitala) slagverksgångar mycket väl skulle kunna ge en riktigt spännande sound. Det "mystiska" i den mörka musiken passar väl med den estniska sången.

Men det är verserna det. Refrängen, där det hela ska lyfta, bär inte alls. Tyvärr.

Bom på final för Estland. I år igen.


1 kommentar:

  1. Hehe, hur känns det att vara en av de som inte trollbands av denna magnifika låt? ;) Hade varit synd om denna låt bara hållt sig inom den estniska låtmarknaden, nu har jag enkelt snappat upp en ny favoritlåt (generellt, inte bara när det kommer till ESC). Bom för dig blev det istället, det är jag glad för (no offense).

    SvaraRadera