onsdag 29 april 2009

Slovakien - Second Opinion

De två länder som utgör det forna Tjeckoslovakien är två något udda fåglar i Eurovision-sammanhang. Båda har bara ett fåtal framträdanden och inga framgångar att stoltsera med. Tjeckien debuterade först 2007, och kom sist i semin. Året därpå kom de näst sist. Fortfarande har landet aldrig varit i final, och med tanke på årets bidrag förblir det nog så.

Då är Slovakien något bättre, men inte mycket. Landet deltog första gången 1993, men fick då deltaga i en kvaltävling för sju hugade öststater. Slovakien kom fyra i den kvaltävlingen och eftersom bara tre gick vidare blev det alltså ingen ESC-tävling. 1994 återkom dock Slovakien, och fick femton poäng och en nittondeplats (av 25) med sig hem. Den dåliga placeringen gjorde att de inte fick vara med 1995. Först 1996 kom Slovakien därför tillbaka, och fick också sin bästa placering någonsin: 19 fräscha poäng gav nämligen en 18-plats. Slovakernas rekord var inte bra nog för direktkvalificering 1997 och därför dröjde det till 1998 för en tredje chans. Det gick förstås åt helvete det också. 21:a plats av 25 möjliga, bara åtta ensamma poäng. Detta trots att den slovakiska låten hette "Modlitba", dvs samma namn som Serbiens vinnarlåt 2007. Ironiskt!

Nåja. Efter detta nittiotalsdebacle tog det 11 år för Slovakien att återfå ESC-glöden. Man kan ju undra varför, Tjeckiens framfart kan ju inte ha bådat gott?

Visst, Slovakerna är lite ringrostiga. Men detta är ju bara löjligt. Jag vet inte exakt vad det är i bidraget jag ogillar. Det bara skär sig någonstans, och jag får inte ut någon melodi eller känsla av det alls. Jag hoppas vi slipper detta i finalen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar