söndag 22 mars 2009

Spanien - andra åsikten

Till och med under tiden jag lyssnar på låten har jag svårt att minnas hur den går. Det här är fruktuansvärt tråkig låt, helt utan något att hänga upp den på.

Dessutom tror jag att Spanien, liksom Tyskland, Storbritannien och Frankrike, förlorar på att vara direktkvalificerade till finalen. Direktkvalificeringen är ett krav från de fyra stora: eftersom de pumpar in stora pengar i tävligen vill de vara försäkrade om att inte behöva visa en ESC-final där de inte ens deltar.

Den typen av plutokrati fungerade nog bra för dessa länderna innan semifinalerna. På den tiden gjorde ett dåligt resultat att man inte fick skicka något bidrag alls nästa år. Men semifinalerna är inte så mycket ett hot som en möjlighet. I 2004 års tävling, när en ensam semifinal infördes där topp tio från 2003 direktkvalficerade sig till finalen, var hela topp tre och 4 bidrag i topp 5 (dvs topp sex eftersom femteplatsen delades) bidrag som tävlat i semin. I året därefter användes samma format. Då var i och för sig både ettan och tvåan direktkvalificerade, men 7 av topp tio var semifinalister. 2007, sista året med bara en semifinal, var hela topp tre, fyra i topp fem och åtta i topp tio bidrag från semifinalen.

Det är alltså tydligt att även om en direktkvalificering inte nödvändigtvis diskvalificerar ett land från vinst, så är det ingen nackdel att få spela för tittarna en gång i förväg. Många låtar kräver ju en andra lyssning för att fastna.

Men skickar man crap får man förstås bara crap tillbaka, så med eller utan semi-final blir det dåliga placeringar som väntar på Soraya. Annat var det 2003, när Beth lyste upp ESC-himmeln med "Dime" och fick en topp 10-placering som tack. Den tredje av fyra topp 10-placeringar i rad för Spanien mellan 2001-2004. Sedan dess har placeringsraden varit 21-21-20-16.

Missa in Beths video med härliga bilder från Barcelona, bland annat från La Sagrada Familia och Park Güell.




1 kommentar: