måndag 2 mars 2009

Israel - Noa och Mira - "Einaiych" ("There must be another way")

Israel har sin egen lilla nisch i Eurovision, nämligen att skicka bidrag som i grunden handlar om samma sak: Israel, dess historia, dess religion och de konflikter landet ligger i med sin omgivning. Jag tycker det hela är lite självupptaget. Kom igen liksom! Sverige har också sina tusenåriga konflikthärdar, men inte skickar vi uteslutande eurovisionbidrag som handlar om Nils-Petter Sundgren för det...

Nåja. Detta år blir det ännu en uppvisning i kosmopolitisk kamratskap och åt alla önskningar om fred på jorden. Dock med en fin liten touch, som faktiskt berör. För första gången någonsin representeras nämligen Israel av en arabisk-israelisk artist, Mira Awad. Tillsammans med Achinoam Nini, Noa kallad, kommer Mira framföra låten Einaiych, vilket alltså tydligen betyder "There must be another way" på hebreiska. Se där, hur man kan få ner en onödigt lång mening till en samling vokaler och ett gurgelljud. Underbart vackert språk, det där!

Själva låten är väl småtrevlig, refrängen rentav njutbar, men även om det inte är någon ballad så är låten tunn och långsam för att vara spännande. Parat med att det knappast är något lysande framträdande att vänta lär låten försvinna i mängden. Förutom i Jordanien då. Där brukar nämligen Israels bidrag censureras när landet sänder Eurovision. Och med en så liten detalj påminns man om att regionens problem trots allt är reella och allt annat överskuggande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar