söndag 10 maj 2009

Repetitionerna ger inblick

På eurovision.tv kan man se smakprov från de olika bidragens repetitioner, förutom intervjuer och annat. Där går att se hur artisterna planerar att framföra sina bidrag. Ett viktigt beslut, då ett dåligt scenframträdande kan sänka en bra låt, på samma sätt som ett bra scenframträdande kan lyfta fram en bra låt eller flytta fokus från vissa svagare delar i låten.

Ett bidrag jag personligen tror har goda möjligheter att ta hem hela ESC i år är Bosniens "Bistra voda". Deras scenframträdande är i grunden en fortsättning på deras musikvideo, men med några förändringar. Det är svårt att veta exakt hur de tänker att det ska se ut, i dessa bilder ser vi ju inte själva bildproduktionen med vinklar, inzoomningar et cetera. Där artisterna på scen samlas och håller upp en flagga kan tex bli snyggt i TV, även om det ser lite konstigt ut för publiken.



Lite oklart alltså om Bosniens scenframträdande blir en fördel eller ett sänke.

Någon som dock lyft sig rejält från de framträdanden vi hittills har sett är Ukrainas Anti-crisis girl. En del att fila på, förvisso, men alla möjligheter att bli ett av de mest minnesvärda framträdanden. Delvis för att det är bra, delvis för att det är väldigt märkligt. Matchar därmed en märklig låt och tillsammans tycker jag bidraget blir bättre av det.

Personligen hoppas jag att hon behåller t-shirten med "Fuck the crisis"-trycket. Men antar att det är något de klan komma att byta bort till semin.

Ovanför, bakom och runt scenen finns ett stort antal LED-skärmar, på vilket man kan visa olika saker. Oklart hur långt de tekniska möjligheterna går. Ryssland har haft en åldrande Anastasia under sin repetition, men den seriefigur som belgarna talade om skulle vara med har jag inte sett av ännu. Litauerna har också klagat på att de inte skulle få använda sin video på scen, vilket de menade att ryssarna hade fått tillåtelse att göra. Oklart om detta är nåt fuffens eller bara missförstånd.

I vilket fall använder de flesta bidrag dessa skärmar för att bidra till en större känsla. Inte minst är detta användbart om man, som Island, har en låt som bygger på konceptet kvinna-på-scen-som-sjunger-ballad. Det blir ju i sig inte så kul, så då kan sceneriet användas för att skapa en större känsla. Därmed inte sagt att inte islänningarnas skepp och delfiner är klockrent, men det skadar inte.



Portugiserna kör på samma tema, medan eurovision.tv avslöjar att Frankrike har experimenterat med att släcka ned hela scenen och köra en ensam spot på Patricia Kaas. Det skulle kunna bli effektfullt det också.

Repetitionerna ger också möjlighet att se näramre hur potentiellt svaga framträdanden kan tänkas bli. Azerbajdzjan är ett sådant exempel, där tidigare live-framträdanden visat på en viss risk att azererna skulle göra ett ruskigt dåligt framträdande i Moskva. Efter denna video känns det som om orosmolnen skingrats. Däremot ser det inte ut att vara någon stark show, till och med såt att eurovision.tv-killen fokuserar lite mer på Putins besök.




En stark show tycker jag istället att mina verkliga favoriter Armenien bjuder på. Otroligt vackra kläder, ljus och laser. Egentligen är det väl bara en dålig bildproduktion som skulle kunna förstöra det framträdandet.







Det blir dock åtminstone en choch, avdelning vafanharhonpåsig?

Mycket märkligt. Däremot är ju den helgröne dansaren lite rolig.

1 kommentar: