torsdag 9 april 2009

Bulgarien - Krassimir Avramov - Illusion

Under melodifestivalfinalen skapade jag viss oro i TV-soffan genom att påpeka att opera, även om det "sticker ut" en del, ingalunda är helt okänt inom ESC utan tvärtom dyker upp titt som tätt. Föga visste jag då att det rentav skulle finnas fler opera-bidrag till och med i årets upplaga.

Bulgarien har en liten tradition av att sticka ut och pröva nya områden i ESC. Förra året satsade de på lite najs techno-dans med "DJ, take me away", en för ESC rimligt nyskapande låt med potential som dock förstördes av ett helt misslyckat framträdande. Ändå kom de elva i sin semifinal och därmed bara en placering från en final! Till final kom Bulgarien året innan, 2007, med "Voda" som också var något som jag inte tror ESC sett tidigare: någon typ av kroumata-techno, kanske är inte en helt orättvis etikett. Den gick hur som helst bra och blev femma i finalen, sålunda Bulgariens bästa placering hittills.

I år går Bulgarien igen i de lite mer oväntades ytterkanter. Krassimir Avramovs version av pop och opera - popera - tror jag har viss potential. I videoversion kan man också höra antydan till att det skulle finnas något guldkorn i låten, även om det döljs av underliga medeltidsbilder och en tämligen omotiverad sexscen.

I liveversionen, se nedan på egen risk, sopas alla sådana antydningar åt sidan. Det är förfärligt. För en operasångare att sjunga "vanligt" är redan det en utmaning, Avramov klarar inte riktigt av detta. Att till exempel försöka sjunga refrängen med "operarösten" är helt uppenbart en dålig idé.

Avramov behöver en kör för att sjunga själva låten, så att han själv kan komplettera med spännande opera-toner. Så fungerar det, till viss del, i videoversionen och det är därför troligen så det är tänkt att låta också på scen. Varför det inte fungerar är svårt att säga, men kanske är det något de lyckas lösa till semifinalen.

Tilläggas bör att låten även i videoversion lämnar en helt övrigt att önska. Det är en svag låt till att börja med. Får bulgarerna dock låten och operan att harmoniera tror jag de kniper en finalplats. Men på basis av vad jag har sett här känns det som att det skulle kräva ett mirakel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar