fredag 13 mars 2009

Serbien - Marko Kon & Milan Nikolic - Cipela

Vad gör Adam Alsing på scen? Och vad har han gjort med sin frisyr?

Nej, det är inte Adam. Det är Marko Kon som tillsammans med Milan Nikolic företräder Serbien i Moskva. Deras låt "cipela" som betyder "sko" vann hemma i Serbien efter att ha fått full pott av juryn. Dock var de inte publikens favorit, de serbiska tv-tittarna föredrog istället den här låten av OT Bend.

Jag tycker Marko Kon verkar vara ett roligare val. OT Bend har en ganska slätstruken låt som uteslutande bärs upp av "tunga" gitarriff i bakgrunden. Vilket dock föranleder killarna att stå och spela luftgitarr... Inte så imponerande.

Men tillbaka till Marko och Milan. Det är ingen imponerande scenshow de framför. Däremot har Marko lite roliga rörelser för sig, små danser och ryckningar. Den som tittar noggrannt roar sig därför tillräckligt. Milans dragspel verkar avancerat, även om jag förstås verkligen inte kan nog om dragspel för att faktiskt avgöra det.

Själva låten handlar om en tjej som inte gillar Marko förrns han är rik. Skon har egentligen en biroll i det hela (den har gått världen runt, därav resväskan). Tjejen förekommer också i slutet av låten, vilket, liksom resväskan, eventuellt känns helt omotiverat för den som inte förstår vad som sjungs.

Refrängen är rimligt svängig, även om det inte är nåt att dansa loss till direkt. Dragspel är ju också ett betydligt hetare instrument på delar av kontinenten än häruppe. Jag skulle gärna se att Serbien fick vidare den här låten till finalen. Däremot tror jag inte den håller för topp tio där. Det blir därmed första gången (i en i och för sig kort ESC-karriär) som Serbien, som självständig deltagare, kommer utanför finaltopp tio.

2 kommentarer:

  1. Låten handlar om att *hon inte ville ha honom tills han blir totalt rik* Toppenlåt hoppas den kommer till finalen och även högt upp på listan i finalen. Rytmiskt som attan, och glädje för alla slaviska länder som är vana att dansa till dessa härliga takter!

    SvaraRadera
  2. När årets låtar visades i förväg, så dömde den svenska panelen ut låten helt (2 av 25 poäng).
    P.g.a. en jury väljer den 10:e låten ur semifinalen, så föll Marko Kon & Milan Nikolic på mållinjen, vilket jag sörjer för.
    Jag ÄLSKAR den här låten, med sitt gung; sin rythm & sitt dragspel. Scenshowen i (officiella)videon är rolig, medan den i Semin var sådär.
    Spelar den - på Youtube - minst två gånger i veckan. I LOVE IT....

    SvaraRadera